avocado

Fructul de avocado

Avocado este un copac originar din Mexic si America centrala. Fructul a fost adus in Europa in secolul XIX.

Numele de avocado vine din limba spaniola – aguacate – insemnand “testicul”(datorita formei sale). Arborele de avocado se mai numeste si “arborele cu testicule” 🙂 . 

avocadoFructul de avocado este oval si seamana cu o para. Avocado are culoarea verde inchis sau maroniu si are in interior un sambure. Mi-am luat si eu inima in dinti zilele trecute si am cumparat un avocado dar am aruncat samburele. Mi-a parut rau, pentru ca acesta se poate planta foarte usor intr-un ghiveci, din care va creste un mic arbore de avocado. Nu va creste mai mult de 2-3 m, dar intr-un apartament este perfect. Pot sa cultiv fructe de avocado in apartament? Raspunsul este: Da, se poate. Pomul nu este pretentios, are nevoie doar de multa lumina si putina apa (pomului de avocado nu-i place apa). O data la 3-4 zile daca este udat este suficient. Fructele vor aparea dupa cativa ani, dar pana atunci, arborele de avocado va fi o planta frumoasa decorativa, nepretentioasa.

Fructul copt trebuie sa fie greoi si sa poata fi apasat usor. Daca ati cumparat din greseala un fruct necopt, nu va faceti probleme. Se poate lasa la temperatura camerei cateva zile, pana se coace. Daca ati taiat deja fructul si decideti sa il pastrati in frigider, stropiti pulpa cu zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze ca merele. Pulpa fructului este galbena si cremoasa – se poate unge pe paine. Nu incercati insa sa gustati fructul asa crud cum este – veti regreta – are un gust gretos. Coaja fructului nu este comestibila.
Din samburele de avocado se extrage uleiul de avocado. Acest ulei este folosit in cosmetica. Fructul este foarte hranitor, contine grasimi, proteine, vitamine (B6, C,PP, E …), potasiu, magneziu, fier, zinc … Avocado este foarte folositor celor care au probleme cu inima (contine arginina) si colesterolul (il reduce). Pentru un ten mai ingrijit si par mai frumos, folositi o masca de avocado.

despre avocado

In ciuda faptului ca este un fruct foarte sanatos pentru noi, necuvantatoarele au de suferit. Avocado este toxic pentru animale. Daca aveti caini, pisici, papagali… tineti-i departe de fruct, poate avea efect fatal daca este inghitit. Aveti grija!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top