reteta dobos

Reteta de dobos

Pentru sfarsitul de saptamana – niste dobos

E o reteta nici simpla, dar nici imposibila. Ia ceva timp pana e gata, dar merita efortul chiar daca e mai simplu de luat de la cofetarie

Pentru dobos trebuie preparat un blat, crema de ciocolata si caramel.

Ingrediente pentu blat:

reteta dobos

7 oua
150 g zahar
100 g faina
un varf de sare
esenta de vanilie

Ingrediente pentru crema:

4 oua
150 g zahar
150 g ciocolata
200 g unt

Ingrediente pentru caramel:

200 g. zahar
zeama de la o lamaie

Cum se face dobosul:

1. Se prepara aluatul
Se separa galbenusurile de albus.
Se bat galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie.
Se bat si albusurile cu varful de sare spuma, separat.
Se amesteca apoi galbenusurile cu albusurile, apoi se adauga treptat faina.

2. Se coc foile de aluat
Se iau din compozitie cate 2-3 linguri de aluat si se coc pe rand foile de dobos.
(se coc pe fundul unei forme de tort, ca sa capete forma rotunda. Se aseaza 2-3 linguri de aluat pe hartie de copt pe fundul formei si se lasa in cuptor 4-5 minute.)
Se lasa apoi foile la racit.

3. Se prepara crema de ciocolata
Se bat ouale cu zaharul, apoi se pune compozitia pe foc.
Se adauga ciocolata in compozitie si se lasa pe foc pana se topeste si se ingroasa.
Se freaca untul cu mixerul iar cand devine aproape spuma se amesteca cu crema de ciocolata.

4. Se prepara caramelul

Se pun pe foc mic zaharul si zeama de lamaie.
Se lasa pe foc amestecand tot timpul pana se topeste zaharul iar compozitia devine aurie.
Se toarna apoi caramelul pe una din foile de dobos (una mai frumoasa..), se taie apoi foaia de blat in bucati mai mici (ca si cand s-ar servi tortul) si se lasa la racit (ca sa se intareasca pe blat caramelul).

5. Se asambleaza tortul dobos

Se unge prima foaie de dobos cu crema, se aseaza o alta foaie deasupra, si tot asa pana la ultima foaie.
Se aseaza deasupra tortului foaia imbracata in caramel si se tine dobosul in frigider pana la servire.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top