Sosul Bechamel – binecunoscutul sos alb, de faina – este un sos clasic al bucatariei franceze si italiene, fara de care prepararea corecta a unor retete clasice nu ar fi posibila.
Sosul alb se prepara usor si reprezinta un sos de baza folosit ca atare in numeroase retete (lasagna, paste la cuptor) sau ca baza la prepararea altor sosuri (sos de ciuperci, de mustar sau sos de branza).
Ingredients
Ingrediente
- 100 gr. de unt
- 100 gr. de faina
- 1 Litru de lapte
- sare
- (optional: nucsoara)
Instructions
Cum se prepara:
- Laptele se pune la incalzit, la foc mic.
- In acelasi timp, se pune si untul la topit, intr-o craticioara incapatoare, tot la foc mic si amestecand mereu sa nu se prinda de oala.
- Cand untul s-a topit, se adauga faina in ploaie, toata odata, si se amesteca bine. Veti obtine o pasta groasa.
- Se pune apoi craticioara inapoi pe foc si se mai lasa 1-2 minute, ca sa se prajeasca putin si faina, amestecand mereu sa nu se prinda.
- Intre timp, laptele sigur s-a incalzit, deci se poate incorpora in sos. Se ia laptele de pe foc si se adauga cate putin in sos, amestecand mereu.
Sfat pentru a nu se forma cocoloase: Adaugati cam cate un polonic de lapte, amestecand apoi pentru a omogeniza sosul. Adaugati un alt polonic, omogenizati din nou.
Daca aveti un tel la indemana, folositi-va de acesta pentru a evita formarea cocoloaselor in sosul Bechamel.
Daca totusi s-au format cocoloase, folositi un mixer pentru a le sparge sau incercati sa dati sosul prin sita, inainte de a-l pune inapoi pe foc.
- Dupa ce ati incorporat tot laptele, puneti sosul inapoi pe foc si amestecati continuu, pana acesta se ingroasa si da primul clocot. Etapa dureaza maxim 8-10 minute.
- Sosul alb de faina este gata! Adaugati acum sare dupa gust si, optional, nucsoara.