Maioneza

Maioneza este un produs culinar, de culoare alb-galbui, obtinut in principal din ulei si galbenus de ou. In general se foloseste ca si garnitura la tot felul de salate, ca si sos in sandvichuri sau ca si garnitura la mancaruri.

Originea numelui de maioneza nu se cunoaste, dar se poate spune ca vine din limba franceza (moyeu – inseamna galbenus de ou) deoarece francezii au fost cei care au facut sosul sa devina popular si in alte regiuni.

Prepararea maionezei este simpla, dar necesita atentie. Se poate prepara atat cu mixerul sau blenderul, cat si cu ajutorul unei furculite. Principiul este de a incorpora incetul cu incetul ulei in galbenus de ou. Uleiul impreuna cu apa din galbenus formeaza o baza a sosului iar lecitina din galbenus joaca rol de stabilizator. Se poate adauga si mustar, care deasemenea contine o cantitate mica de lecitina.

Reteta traditionala de maioneza presupune folosirea uleiului de masline, otet sau zeama de lamaie si bineinteles, galbenusuri de ou. Maioneza, insa, se poate prepara si cu oul intreg sau numai cu albusuri (dar trebuie amestecat totul mult mai rapid). Arata la fel si are aproximativ acelasi gust ca si reteta traditionala.

Maioneza se pastreaza in frigider, dar nu tine mai mult de 3-4 zile. Tinuta afara din frigider, la cald, favorizeaza aparitia bacteriilor, capata un miros neplacut dar nu este nici un pericol daca se consuma.

Compozitia maionezei difera de la caz la caz. Maioneza preparata in casa contine mai mult grasimi (~85%). Cea pe care o cumparam de la magazin contine 70-80% grasimi si alte ingrediente care simuleaza textura unei maioneze (ingrediente ce intaresc sosul de maioneza).

Cu maioneza se pot prepara multe alte sosuri, cum ar fi:
– sos de maioneza cu ketchup si oregano
– sos de maioneza cu usturoi
– sos de maioneza cu usturoi si paprika
– sos de maioneza cu castraveti murati (taiati marunt) si ceapa (taiata marunt)
– sos de maioneza cu sos de rosii si smantana
…si alte combimanii, care deasemenea pot fi folosite la fel ca si maioneza simpla.

Din sfaturile practice in bucatarie:
– Maioneza se poate face si fara ou, din lapte condensat (fara zahar) si ulei.
– O lingura de apa calda pusa in maioneza cand este aproape gata face sa nu isi piarda culoarea.
– Daca s-a taiat maioneza scoateti cateva linguri intr-o cescuta, amestecati cu putin lapte rece si reintroduceti-o in vasul initial. Adaugati si cateva picaturi de otet.
– Pentru a avea sanse mai mici de a se taia maioneza, adaugati la inceput o lingurita de mustar.

Distribuie daca ti-a placut!Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page

2 Comments

  • Dana

    un inlocuitor al maionezei este sosul de usturoi care se prepara asfel, 4-5 catei de usturoi, 1 parte lapte si 2 parti ulei si un praf de sare.

    Ingredientele si pun n blender si se mixeaza pana obtinem o consistenta cremoasa, in cazul in care sosul nu este suficient de tare se mai adauga putin ule pana la obtinerei consistentei dorite.

  • Buna Dana, multumesc pentru reteta! Pare foarte usor de facut.
    Pana acuma am inlocuit maioneza din salate (dar si smantana din unele mancaruri) cu un sos de usturoi facut din 2-3 catei de usturoi, o lingura de ulei, 2-3 linguri de iaurt si un varf de sare. Am sa incerc si reteta ta, multumesc de idee 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *